onsdag 23 juni 2010

Frihet vs. Farbror Staten?

Farbror Staten, eller helt enkelt Staten, är ett ständigt återkommande uttryck. Man får det låta som att denne är en kompakt enhet som bara kommer och bestämmer. Högern tycker om att tala om individualism, och det finns, hos många, ett tydligt hat mot denne farbror. Låt folk välja själva, säger man, och känner sig frihetlig och kanske lite rebellisk. Ungen ryter till mot föräldrarna-ish.

Det som tål att tänkas på är att våra val ofta är direkta resultat av vår uppväxt och miljön vi lever i. Visst kan man välja fel, och om miljön inte förändras kommer man att fortsätta göra dessa misstag.

Högerns Frihet är att alla ska få göra så som det känns bäst för dem själva. Min definition av Frihet är att ALLA ska ges samma förutsättningar. Det finns tyvärr inte tillräckligt med frihet för att alla ska få ta så mycket av den som de vill utan att det inkräktar på någon annans personliga utrymme.

Slår du mig kanske det får dig att må bättre. Det kan vara bra att släppa ut sina agressioner, men helst inte så att det skadar din omgivning. Vilken tur att farbror staten (alltså vi?) stiftat lagar som skyddar mig.

2 kommentarer:

  1. Jag tror att frihet är när vi får göra fria val och vi har fått förutsättning för så många val som är möjligt. Frihet för mig är beroende av jämlikhet. Jämlikheten i just förutsättningar gör att man blir frigjord. Sann frihet ligger även i möjligheten att påverka sin omgivning på flera plan.

    SvaraRadera
  2. En i afrika sa att frihet är att få göra allt som lagarna säger att man får göra.

    SvaraRadera