måndag 24 maj 2010

"Idol är moraliskt fördärvande"

Jag tittade nyss på en intressant dokumentär om idol i afghanistan, och känner mig tvungen att skriva lite om det. Rubriken är ett citat från ulemarådet, en islamfundamentalistisk grupp som påverkar den afghanska regeringen starkt.

Av från början kanske 10 deltagare var två kvinnor. Kvinnor som riskerade allt för att kunna stå på scen och uttrycka sina känslor med hjälp av musiken. Lema och Setara. När Setara åkte ut, och skulle sjunga sin sista låt, gjorde hon någonting som skulle komma att leda till mordhot och förföljelse. Det hon gjorde var att dansa, vilket går emot islamistiska regler i landet. Inte nog med det, så tappade hon även sin slöja under framträdandet - hon visade alltså sitt hår i tv.
Efter denna skymf kunde man höra folk säga saker som Hon har dragit skam över Herats folk, Hon är lösaktig, och Hon förtjänar att bli dödad. Till och med regeringen skulle uttala sig om denna händelse.

Även Lema har blivit mordhotad, trots att hon försökte framträda enligt afghansk kultur.
Trots regeringens ogillande kommer idol att fortsätta sändas i landet..
För oss är idol något banalt, inget mer än eventuellt ett gemensamt intresse man kan ha som samtalsämne med vänner. I Afghanistan är idol en protest mot det samhälle som så länge tryckt ner dess folk. Våra själar var döda, nu vill vi väcka dem.

För många är idol det enda demokratiliknande de fått uppleva. Man är i en gemenskap där har möjlighet att påverka, där ens röst har betydelse.

Dokumentären visar att människor är likadana överallt i världen. Vi har alla samma grundläggande behov, och våra själar delar samma längtan efter att kunna uttrycka sig själv på det sätt man själv känner för. Jag tror att vi redan känner till det här, men det skadar inte att bli påmind om det ibland. I ett samhälle där vi är avtrubbade av alla dåliga nyheter om hemska händelser i länder utanför vår rika bubbla, får vi försöka att aldrig glömma att att det egentligen inte finns något vi och dem. Hur klyschigt och uttjatat det än må låta, så är vi alla ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar