måndag 24 maj 2010

Tycker du inte som folkhälsoinstitutet tycker du fel.

Jag tog mig in på vårdguidens hemsida för en stund sedan, och hittade den mycket intressanta fliken Alkohol. Det mesta jag såg där var inte direkt förvånande. Jag tänkte dela med mig av några av deras anledningar att inte dricka:

Alkohol gör dig ofräsch - även om du ofta själv tycker motsatsen. Vem bestämmer vad som är fräscht?


En stor starköl ger lika många kalorier som ett wienerbröd eller en deciliter vispgrädde. .. är det meningen att jag ska bli avskräckt nu eller? Det där var ju till och med så mycket mindre än vad jag tidigare trott. Tjoho!


Man blir ofta pinsam när man är full. Och återigen ser vi ett försök till att få en åsikt att låta som ett vetenskapligt faktum. När är man pinsam? När man har kul, utan att tänka på vad dömande människor omkring en ska tycka? Jag känner mig oftast mer pinsam när jag är nykter.

Till föräldrar skriver de: Om du inte köper ut till ditt barn innebär det att ditt barn har mindre mängd alkohol att dricka. Det är inte svårt att få tag på alkohol, men det är svårt att få tag på bra alkohol på rimliga villkor. Du visar även tydligt att du inte accepterar att ditt barn dricker alkohol. Helt rätt. Man gör ju alltid som föräldrarna vill, ja.

Åsiktsmonopolet som Folkhälsoinstitutet, staten, har skrämmer mig. Att propagera med inte fullt bevislagda påståenden genom att anspela på folks (föräldrars) känslor är tydligen helt okej. Så länge det gäller ungdomar och alkohol.

1 kommentar: