måndag 24 maj 2010

Lättlurade föräldrar


Är inne och kikar lite på stoppa langningen igen, och jag tycker det är intressant hur man väljer att vinkla undersökningar så otroligt mycket till sin egna fördel. Visst är det så alla politiska partier gör, men skillnaden här är att staten håller med och t.o.m. subventionerar denna verksamhet med skattepengar, och staten kan inte ha fel.

Längs till höger finns en ruta som har Fakta som rubrik. Tänker dela med mig av denna fakta till er: Ungdomar som får alkohol hemifrån dricker mer än andra. De dricker nämligen det du köpt plus, "det gamla vanliga" (det som kommer från en baklucka, kompisens kompis eller en bortrest förälder). Det kan vara bra att tänka på för dig som får frågan om du vill köpa ut.

Det här är något som det börjar tjatas om allt mer. Det man inte tänker på här är att alla personer som börjar dricka, oavsett ålder, måste lära sig sina gränser. Om man som förälder istället för att ge goda råd och köpa ut redan i tidig ålder (om det är tydligt att barnet kommer att göra sin alkoholdebud inom snar framtid) då sätter upp strikta regler, som praktiskt taget gör det omöjligt för barnet att hålla en sund kommunikation med föräldrarna, så gräver man sin egna grav.

Om man startar sin alkoholkarriär med fulvin och hembränt, så är det klart att man inte slutar med det bara för att föräldrarna köper ut två lättöl. Man vill ju fortfarande bli full.

Jag tycker att föräldrar borde erbjuda sig att köpa ut cider och öl, som gör det lättare att se exakt hur mycket man tål (blir jag full efter tre öl eller fyra? Så mycket tar jag med mig till nästa fest), när barnen visar intresse för alkohol. De kommer att dricka oavsett om du köper ut eller inte.

Man får givetvis samtidigt berätta om sin oro och nackdelarna med att dricka, men det är så in i helvete viktigt att man inte hyckar. Om DU dricker alkohol och tycker att det är kul, så har du ett ansvar att inte ljuga om det inför dina barn. För barn och ungdomar är inte ens i närheten av så dumma som vuxna verkar tro, och om du endast tar upp nackdelar tappar du i trovärdighet, även på andra områden.

Vi dricker för att bli fulla. Ni dricker för att bli fulla. Det här om att det smakar gott är bullshit. Ingen vill däcka eller spy på en fest, därför dricker de allra flesta bara så mycket som de vet att de tål. Hjälp era barn att hitta sina gränser i tid istället för att tro att ni kan hålla era barn borta från alkohol.

1 kommentar:

  1. Jag dricker för att de är gott, men inte bara därför såklart :P

    SvaraRadera