söndag 28 november 2010

Bara mammor får tycka

Bakgrund: En viss dokusåpekändis vid namn Nemo har blivit åtalad för sexuellt utnyttjande av barn. Han hade sex med en fjortonåring, och det tyckte inte hennes pappa var ok. Om ni orkar läsa folk idiotiska kommentarer där de skriver att han borde ruttna i fängelse och att han är ett pedofiläckel etc. etc. kolla HÄR

När jag läste igenom kommentarerna lade jag märke till att Lady Dahmer gett sig in i diskussionen. Förlåt, attacken, menade jag förstås. Jag var övertygad om att det bara någon som låtsades vara henne. För inte kunde väl intelligenta, genusmedvetna Lady Dahmer vara så känslostyrd i sin argumentation? Senare samma kväll såg jag att hon bloggat om det.

Varsågoda och LÄS. Jag har skrivit någon kommentar eller två. Jag blir så förbannad så att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

"sanna jag undrar över din ålder för att den är relevant till diskussionen. Man får ofta ett annat perspektiv med åldern." Hur kan man resonera så? Jag är så trött på vuxna människor som försöker ogiltigförklara unga personers argument med hänvisning till deras ålder. Men det är klart: är man inte förälder har man inte rätt att uttala sig.

Under Nemos inlägg finns det tiotals kommentarer som alla säger något i stil med: "Om det var DIN dotter, skulle du väl inte vilja att 20+are stoppade kuken i henne". Ja, det var tydligen Nemo som stoppade kuken i henne, och inte de båda som hade sex. Eller som LD så fint beskriver det, det var Nemo som pippade småflickan. Sanningen är att det inte ska betyda ett piss vad föräldrarna vill eller inte. En fjortonåring är inte ett barn.

Jag tycker inte om att generalisera, men jag måste ändå få ur mig detta: Föräldrar kan banne mig inte resonera logiskt när det gäller barn, eller barn.

Man säger att det är tonåringar som är impulsiva och saknar konsekvenstänkande, men då vet jag inte vad som ska sägas om vuxna på internetz. Jeez.

9 kommentarer:

 1. Jag är inte förälder men jag håller ändå med om att en vuxen människa måste ta ansvaret i en sexuell relation där barn är inblandade. För jo som 14åring är man fortfarande barn, även om man är ett stort barn.
  Med det där om att unga tonåringar inte har konsekvenstänkande tror jag snarare att de (som säger så) menar att det inte är färdigutvecklat. Man har inte så mycket att förhålla sig till då de flesta 14åringar i Sverige lever lätta liv där föräldrar och skola servar dem i det mesta. Här är maten, där är skjutsen, kläderna betalda, ett fint eget rum... and so on. Alla tar hand om dig när du är 14, du vet knappt hur det är att ta ansvar själv.
  I högstadiet ville man allt så himla mycket, det var sjukt hur mycket jag ville göra saker, det brände i hela kroppen av längtan. Sminka mig, ha stringtrosor, bli av med oskulden, testa att supa... hell... bara att få vara utomhus hela natten. woho. Jag skulle kunna gjort nästan vad som helst för att få göra de här sakerna och det är fel av en vuxen att utnyttja det.
  Sen kan det vara luddigt var gränsen för vuxen/för vuxen går. Men personligen skulle jag inte vilja vara med någon under 20 och då är jag 25. Jag kan tycka att kompisar som passerat 20 kanske kan hålla sig över 18. Det är min personliga åsikt. Den spelar ingen roll för omgivningen men det gör svensk lag. 15 år är gränsen och den ska man respektera. Jag tycker personligen att 15 är väldigt lågt, då det är många vuxna som utnyttjar detta till max. Nemo tex. som inte klarade sig med 8 års skillnad i ålder utan tyckte att en tjej som var 14 år var helt fuckable. Det är fel moraliskt och det var att bryta mot svensk lag. Den kan man inte bryta mot bara för att tjejen(alltid minderårig tjej gammal kille) gett något slags samtycke. Du får inte mörda någon bara för att den personen gått med på det. Stark jämförelse men du förstår nog vad jag menar.
  Det där att få ett annat perspektiv med åldern kan jag intyga att det kommer. Min världsbild rasade ihop när jag var runt 22 och jag fick ett helt annat synsätt på mig, det jag varit med om, mina medmänniskor och speciellt en annan syn på hänsyn till min omgivning. Jag är helt övertygad om att det här kommer hända fler gånger under mitt liv.

  Jag håller med om att vett och etikett på nätet suger. Både bland vuxna och unga. Det borde startas någon kampanj på nätet om hur man borde uppföra sig. Upplysa folk om hur lätt det är att spåra dem kanske... skulle sätta igång konsekvenstänkandet?

  SvaraRadera
 2. aeriel har redan sagt allt jag ville säga.

  SvaraRadera
 3. Och jag, kära vän och främling, håller inte med om att fjortonåringar är barn.

  Frågan är varför man måste vara på samma mentala nivå som ens sexpartner? Sex aint rocket science, och fjortonåringar är oftast inte ens i närheten så naiva som vuxna alltid utgår ifrån att de är.

  I början av ens sexliv kan det hända att man går med på saker man egentligen inte vill, men det gäller oavsett om man "förlorar oskulden" när man är 13 eller 18. Jag tror heller inte att en 23-åring är mer benägen att utnyttja en fjortonåring än en jämnårig skulle vara. Snarare tvärtom.

  Och att tonåringar vill knulla och dricka alkhohol bara för sakens skull tror jag inte gäller efter de första gångerna. Vuxna vägrar inse att tonåringar också vill njuta av sex, och att tonåringar dricker av samma anledningar som dem, vilket leder till att ungdomar slutar lita på dem.

  Jag förstår inte varför kvinnan/tonåringen alltid måste vara den som blir utnyttjad. Tror ni inte att det även motsatta existerar? Unga kvinnor tycker om äldre män av flera anledningar.

  Och ang. att respektera lagen. Jag tycker att lagen är fel, och har rätt att kritisera den. Hur tror ni att samhället utvecklas? Olof, du borde veta ett och annat om att bryta mot enligt dig onödiga lagar..?

  Du kan intyga om att man får ett annat perspektiv med åldern baserat på dina egna upplevelser? Jag tror att vi formas av våra erfarenheter, och det behöver inte ha med ålder att göra. Jag har aldrig någonsin hört att det skulle vara så som du påstår. Jag har faktiskt bara hört folk säga det motsatta, att de blivit desillusionerade av vuxenlivet. De har frågat sig var denna vuxna visdom tagit vägen. Anywho, så kan man inte diskutera denna fråga som att man hade några svar. I wantz proof.

  "Although cognitive development is generally believed to end by age 16 or sooner, emotional development may be ongoing even into the sixth decade of life."

  http://harvardmagazine.com/2001/05/the-brain-at-midlife.html

  En studie från Harvard, som visar att hjärnan kan fortsätta utvecklas ända till att man fyller 55. När ska vi förbjuda medelålders män från att ligga med 20-åriga (ofta thailänska eller ryska) kvinnor? Nej, just det, vi får ju inte uppröra dem med rösträtt.

  SvaraRadera
 4. Jag måste lägga till en sak! Det är knappast ålder som avgör olika arguments giltighet. Jag försöker att resonera logiskt, och använda mig av fakta. Skulle jag bara utgå ifrån egna erfarenheter kan jag förstå att min ålder kan ha betydelse, men inte annars.

  Det är otroligt fult att försöka sätta sig över en person bara för att man är äldre. Om inte det är ett tecken på osäkerhet, då vet jag inte vad som är.

  SvaraRadera
 5. Fattar inte varför alla alltid ska babbla på om att "sån är laaaagen". Det är så otroligt naivt att hänvisa till lagen när man diskuterar sånt här. Kan man inte tänka själv eller? Om alla bara utgick från att "lagen finns av en anledning" skulle vi inte ha rösträtt idag.

  Och man är inte längre ett barn när man har gått in i puberteten. Att hävda motsatsen är endast för att man ska kunna använda ordet som en härskarteknik i debatten. Ganska genomskinligt.

  SvaraRadera
 6. Jag kan bara tala för mig själv, och jag var ett totalt pucko när jag var fjorton.

  Det är jag nog fortfarande, eftersom jag tycker att både påståendet "alla fjortonåringar är barn" är lika korkat som "inga fjortonåringar är barn".

  Nyanser och sådant är det ju bara idioter som sysslar med.

  SvaraRadera
 7. MAGGIE - Nu har du missuppfattat allt jag skrev, därför att du tar det som att jag försöker vara någon slags översittare eller påstå att jag tycker att jag besitter någon slags vuxen visdom som bara jag skulle ha. Du, andra, trots att ni är yngre kana alldeles säkert en massa saker som jag aldrig kommer lära mig, skriva texter tex. Jag är bara översittare i mitt eget hem när jag och sambon bråkar om städningen. Då kan jag vara så elak att det gränsar till att vara sjuk i huvudet.

  Tvärtom trodde jag att jag höll en saklig ton och diskuterade ur min synvinkel, lite sådär därför att jag tycker ämnet är intressant. Men jag blir inte provocerad av din text och kanske därför känner jag inget behov av att hävda mig gentemot dig eller att jag måste trycka ner någon för att den är yngre och därför måste vara under mig på något sätt.

  MANU - haha, bra sagt. Diskussionen är lite svart och vit därför att jag egentligen kommenterade på lady dahmers inlägg, kommentarerna maggie lämnade där, maggies inlägg och det är väl det bloggaren här oxå gjort. Alltså att Nemo, 23 år, låg med en minderårig tjej på en fest och tycker synd om sig själv för att föräldrarna till flickan har anmält.

  Självklart finns det massor av fina tonåringar som tar ansvar och kan hantera "vuxna" situationer bättre än tex jag själv, tanten.
  ---
  MATILDA - sådär sa vi oxå. Lagen ändrades när jag gick på högstadiet (kommer inte ihåg hur dock) så det var verkligen heta diskussioner i korridorerna. Nej, en del saker kan man kanske tycka att lagen ska hålla sig utanför men finns det en lag så kan man inte säga att man har rätt att bryta mot den därför att man tycker den är dum. Därför tycker iaf jag att det är en patetisk ursäkt Nemo använder sig av att han inte visste och att det inte är hans fel, att det är synd om honom. Om jag går och plockar några blommor i en skogsdunge som sedan visar sig vara prisbelönta och växer på privat mark så har ju jag begått skadegörelse, hur dumt det än kan verka för mig som bara skulle plocka några blommor till fikabordet.

  Lagen kanske inte behövs för dig, den behövdes inte för mig. Men den behövs för ganska många. Och så länge den finns är den bara att respektera om man vill ha garantier för att slippa att bli anmäld. True story. Och det har inget med rätten att diskutera eller inte att göra.
  ----

  SvaraRadera
 8. Är du dum i hela huvudet? Sitter du och skriver att fjortonåringar inte är barn?

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.

  Okej.

  SvaraRadera
 9. Det kanske inte framgick av mitt korta svar, men jag har aldrig sagt att man ska ha rätt att bryta mot en lag bara för att den är dum. Däremot tycker jag det är oerhört viktigt att man diskuterar våra lagar för att kunna förbättra samhället och gå framåt. Det är inte hållbart att vifta bort argument med "sån är lagen", som många gör.

  Man måste kunna kritisera en lag, och det jag ville komma fram till var att det är just det den här debatten handlar om. Ifall det borde finnas en lag som reglerar ungas sexliv och kriminaliserar frivilligt sex eller inte, inte om man borde följa den eller inte. För det är ganska ointressant.

  Där är vi inte överens, jag tror att det är betydligt fler som skadas av den här lagen
  än det är som gynnas av den. Nu känner jag inte till det här enskilda fallet, men jag
  är ganska säker på att det är mer skadligt att tvingas gå igenom en rättegång,
  gång på gång få höra hur utnyttjad man har blivit trots att man själv ville, att bli förminskad till ett barn som inte kan fatta egna beslut, att de personer man borde kunna lita på mest och som ska vilja ens bästa anmäler killen du är kär i för våldtäkt mot din vilja. Att du inte kan prata om sex och förhållanden med dina föräldrar utan att vara rädd att de anmäler personen du varit med. Inte att du tänker "jag kunde ju faktiskt ha väntat några år till med det där med sex" när du är 40. Jag tror att det skadar hela det unga samhället i längden. Du kanske minns debatten om när man ville polisanmäla barnmorskor som skrev ut preventivmedel till 14-åringar? Medhjälp till våldtäkt var det tydligen.

  SvaraRadera