lördag 18 december 2010

Snart är julen här..

Julafton närmar sig. Förväntan, och julstress sprider sig överallt. Bilden vi har av julen speglar knappast den verklighet många familjer i vårt Sverige tvingas möta.


Majblommans Riksförbund uppger att omkring en kvarts miljon barn i Sverige lever i fattigdom. Dessa familjer har knappt råd med julmaten, eller att köpa ordentliga vinterkläder åt barnen. Detta i en tid då "årets julklapp" är en surfplatta (pris: 4700 och uppåt), och då julen inte är något annat än försök att vara perfekt familj™.


När man i vardagen har svårt att få det gå ihop, är julen inget välkommet inslag. Men alla föräldrar vill ge sina barn den perfekta julen. Där har ni riktig julstress.

Jag vill inte ge er som har råd, dåligt samvete. Däremot vill jag verkligen krossa bilden de allra flesta har av julen, för att jag tror att den är skadlig. Den bidrar till att många barn, och föräldrar, känner skam över att inte räcka till. Den bidrar till att man väljer att blunda för dem som behöver vår hjälp.
Tyck om julen, för all del, men glöm inte vad den ska handla om. Älska varandra, och bryt inte ihop om det inte ligger surfplattor under granen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar