måndag 5 december 2011

Jims värld och 50-talsvärderingarna

Jag slog på tv:n nyss, och råkade se slutet på ett avsnitt av Jims värld. På fem minuter hann de tydligt visa upp en kvinnosyn de flesta anser (i alla fall officiellt) tillhöra det förflutna. Cheryl, Jims fru, stannar hemma med barnen. Mannen, Jim, är en slusk, slarver, och sexist, som verkar hata att umgås med familjen. Men! Han drar in ze cash. Allt är otroligt stereotypt so far, ja. Serien kretsar kring denna slarver, och trots att Cheryl rent logiskt inte borde stanna kvar, är det alltid självklart i serien att hon gör det, vad för tokigheter Jim än hittar på.

Under de fem minutrarna jag kollade på denna serie köpte Jim en torktumlare. Och Cheryl blev så glad och så tacksam att jag trodde att hon skulle skita på sig (fast nej, tv-seriekvinnsen bajsar ju inte). Jim hade köpt en torktumlare till hushållet, och hans fru betedde sig som att alla hennes drömmar gått i uppfyllelse. Av en torktumlare.

I Jims värld får kvinnor inte ha andra intressen än att sköta om hushållet. Det är genom att städa, laga mat, tvätta, och ta hand om ungarna och karlakarlen som kvinnor självförverkligar sig själva. En gång i tiden fick man tycka så här. Idag finns dessa värderingar kvar, men ingen vågar erkänna det. Ofta får det istället kallas för humor.

3 kommentarer:

  1. Tack, jag hatar den serien. :)

    SvaraRadera
  2. Jag hatar den serien. Inte bara för hur stereotyp den är, utan också för att den FAKTISKT INTE ÄR ROLIG. Finns en del stereotypa serier som ändå kan vara roliga, trots att man genomskådar könsrollerna och sexismen... men den här har helt enkelt för mycket av det dåliga, även humor-mässigt. Fast åh, just det, jag glömde: det är ju så himla kul med könsroller. Så tokigt av mig...

    SvaraRadera
  3. sugarhearted: Jag hoppas innerligt att de som skrattar inte gör det för att de på något sätt känner igen sig.

    SvaraRadera