fredag 25 november 2011

Om pengar och lycka

Jag tittar på "Efter tio" och blir lite ledsen. Sådär som det brukar vara när jag tittar på "Efter tio". Svenska spel har gjort någon undersökning om människors högsta drömmar, och 2009 ville deltagarna i undersökningen allra mest ha ekonomiskt oberoende. Och så sitter gästerna och hånar det. "Jag trodde människor visste bättre än så".

Nej, att ha bra med pengar innebär inte automatiskt att man är lycklig. Men. Jag kan säga att det är jävligt mycket svårare att vara lycklig om man hela tiden måste tänka på att få det att gå ihop ekonomiskt. Att människor önskade sig ekonomiskt oberoende före saker som god hälsa, kärlek osv behöver inte betyda mer än att de var trötta på att hela tiden oroa sig. Vet ni vad som händer om man har för lite pengar? Jo, pengar får en central roll i ens liv. Hur kan man håna drömmen om att ha råd att tänka på andra saker?

Är det fult att prata om pengar, är det också fult att prata om bristen på pengar. Och då håller vi folk på plats.

Good dog!

4 kommentarer:

 1. "Pengar gör ingen lycklig men jag gråter hellre i en Jaguar än i en buss"

  SvaraRadera
 2. Jag älskar din oändliga visdom!

  SvaraRadera
 3. Dessutom skapar oro inför ekonomin stress som kan skapa följdsjukdomar, så väl fysiskt som psykiskt. Förstår verkligen inte det fula i att vilja slippa detta. Det torde vara uppenbart för de flesta att pengar inte automatiskt ger en lycka, men det kan i alla fall minska ens oro inför obetalda räkningar samt ge en lite mer glädje i tillvaron. Faktiskt. Det anses väl fult att erkänna det, men jag mår lite bättre när jag har gott om pengar än när jag har ont om dem. Det vore fantastiskt om allt var gratis, men nu är det inte så, och jag vill gärna kunna betala mina räkningar OCH ha råd att gå på bio med vänner ibland, lägga pengar på mina kreativa intressen samt köpa en ny klänning då och då.

  SvaraRadera
 4. sugarhearted: Det där är ju särskilt aktuellt idag, när de mest utsatta verkar ha hamnat i en ännu mer osäker ekonomisk situation. Jag försöker bli arg på den nya "fobin" mot alla sorters klagomål; befogade som överdrivna, men jag blir nog mest bara ledsen.

  SvaraRadera