tisdag 27 juli 2010

Höjt straff för sexköp?

Thomas Bodström skriver den 6 Juli i Aftonbladet om att borgarna ska ha svikit sexualbrottsoffren. Det mesta han säger är inte ett dugg upprörande. Kvinnorna blir bortglömda (98 procent av alla sexbrott begås av män), och det är inte direkt ett nytt fenomen. Om de lagändringar han föreslår sedan i praktiken kan stoppa en våldsbenägen man kan ju diskuteras.

Hursom, så fastnade jag för "Vi vill också skärpa straffet för sexköp". Man har ju återigen börjat diskutera sexköpslagen vara eller icke vara, och jag lutar mer åt att den bör avskaffas. Bodström, och de rödgröna, är inte ensam om att vilja höja straffet för sexköp. Som det ser ut idag kan man få upp till sex månaders fängelse, och efter den inte alls (inte det minsta!) styrda utredningen vill man nu ändra till ett år.

Frågan är vem man egentligen avser att skydda? Vilka i sexsäljarens kundkrets sorteras logiskt sett bort som en direkt följd av sexköpslagen? Det borde då rimligtvis handla om den "normala" sexköparen, som inte ställer särskilda krav utan bara vill ha sex (för att hen tänder på situationen, för att hen har svårt att ta kontakt med potentiella sexpartners, för att skaffa sig erfarenhet till stunder då det verkligen gäller.. anledningarna varierar).

Vilka återstår? Jo, de kunder som vill ha den typen av sex (den mest förnedrande alt. farliga) som de flesta inte skulle ställa upp på frivilligt/obetalt. För dessa kunder skulle det antagligen inte göra någon skillnad om straffet så låg på 10 år i fängelse.

Det jag anser att man bör satsa på är att verkligen försöka skapa en trygg miljö för alla, oavsett livsval. Det kanske inte är idealiskt att sälja sex, men att problematisera sexarbetarnas val är att ogiltigförklara dem, som att de skulle ha ett sämre utvecklat konsekvenstänkande än oss andra. Sexarbetare bör betraktas som vilka andra människor som helst. Vi är alla offer, mer eller mindre, och att anse sig ha rätten att säga att sexarbetare är mer offer än någon annan handlar om inget annat än högmod.

Jag förstår lika bra som vem som helst att många sexarbetare råkar illa ut, eller att det som lett till deras yrkesval i många fall kan handla om drogmissbruk eller andra destruktiva beteenden. Jag anser att det är trafficking, drogmissbruk, övergrepp osv. som vi bör arbeta för att få bort. Gatuprostitutionen må ha minskat sedan -99, men efterfrågan försvinner inte för att man lagstiftar emot den. Man hittar istället nya vägar.

Enligt regeringens utredning så har sexköpslagen lett till att prostitutionen halverats i hela landet, vilket är mycket intressant då tidigare granskningar fastställt att det i princip är omöjligt att avgöra vilka förändringar i samhället som är direkta resultat av lagen.

Det jag önskar mig är en opartisk utredning utförd av människor som inte utgår ifrån att sexköpslagen är frälsningen, och att samhällets beslutsfattare slutar stigmatisera en redan utsatt grupp.

3 kommentarer:

  1. Tur att jag är så billig då... ett 6-pack Norrlands och jag är nöjd.
    Från det ena till det andra, när ska du skaffa Bloglovin här? Det skulle bli SÅ mycket enklare att följa dig då. Smisk borde du ha. Lite.

    SvaraRadera
  2. Intressant att läsa dina reflektioner. Jag tror nog att jag tänker fortsätta vara för sexköpslagen ett tag till, men det var väldigt spännande att få ta del av hur du ser på det! Fortsätt skriva!

    SvaraRadera