lördag 10 november 2012

Varför jag inte vill höra att jag är snyggare utan smink

Först och främst vill jag inte höra det för att jag är trött på alla män som tror att jag är så jävla intresserad av deras preferenser kring utseende bara för att jag är kvinna.

Sedan vill jag berätta att jag själv faktiskt tycker att folk är snyggare med smink än utan. Ja, så är det. Jag tror även att de flesta andra, inklusive de som pratar om natuurliga tjejer, gör det. Problemet är inte att människor sminkar sig, utan att utseende ska spela så stor roll som det gör idag. 

Herreminje, det är ju fördummande att tro att kvinnor lägger ner flera timmar i veckan på att förändra sitt utseende bara för att de har skev självbild, och behöver få höra det mer. Som att det vore den mest irrationella saken i världen att göra det som många kvinnor gör. Det är kostsamt, ja, och tidskrävande, men det är väl klart att det leder till något mer än att man är sig själv fast med kemiskt klet i ansiktet. Man blir uppskattad, raggad på, får fler leenden, kanske kommentarer om hur pigg och fräsch man ser ut, slipper bli kallad för feministfitta (samtidigt som man mycket väl kan vara en feministfitta) osv osv. Hur man ser ut påverkar hur folk uppfattar en, och tyvärr har kvinnor ett mycket mindre utrymme till att få se trötta och jävliga ut.

Så, jag vill inte höra din åsikt om när jag ser som snyggast ut. Jag vill ha friheten att se ut precis som jag vill. 

4 kommentarer:

 1. Jag tycker de flesta tjejer är snyggare utan smink i vardagliga situationer. Så jag är väl ett undantag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är också skillnad på smink och smink. Det kan handla om lite mascara till ett annars osminkat ansikte. Men självklart får du tycka att osminkade tjejer ibland är snyggare, människor är olika. Men jag är trött på är hycklandet kring det hela. Vilka kvinnor anses vara de mest attraktiva i samhället? Jo, de som på olika sätt pysslat med sitt utseende. Vad är det för kvinnor som, i tidningar, forum etc, får illustrera kvinnor som är så naturligt vackra? Jo, det är sminkade och stylade kvinnor, men de är sminkade på ett diskret sätt.

   Osminkad betyder inte bara naturlig. Det betyder ofta finnar, röda fläckar, ringar under ögonen, bleka fransar... Och jag menar förstås att det också borde vara okej. Varför jag sminkar mig hela tiden är inte för att jag känner att jag måste vara skitsnygg så fort jag går utanför dörren, utan för att jag känner att jag inte får vara - ful -. Alla är fan fula ibland.

   Radera
  2. Det är väl som du säger mer en fråga om att ingen skall komma med kommentarer och önskemål om hur man ser ut eller borde se ut. Det är ju bara fånigt.

   Jag själv bär aldrig smink till vardags och brukar stanna vid mascara när jag går ut, eftersom jag faktiskt inte vet hur man använder smink och därför inte blir snyggare av kletet. Det finns säkert de som tycker att jag varit finare om jag sminkat mig (du själv inkluderad) men det är ju det som är det roliga i att ha sitt eget ansikte - man kan se ut hur man vill och borde inte behöva stå ut med åsikter och kommentarer. Tanken att du sminkar dig varje dag för att du inte tror att du duger som människa annars är ju helt absurd.

   Radera
  3. Jag menade mer att folk generellt är snyggare med smink; inte att alla är det. Guuurl, min hy kommer inte i närheten av att vara så fin som din (men det kan ju visserligen vara ett direkt resultat av min överdrivna sminkanvändning)

   Hur som helst... vill jag få ha mina störda vanor ifred, och lägga ner massa tid och pengar på ansiktsklet. Tror inte att någonting blir bättre av att man indirekt skuldbelägger de kvinnor som väljer att fixa och trixa med utseendet.

   Radera